Laboratóriumi talajvizsgálati szolgáltatást is kínál a kamara

Tovább bővíti szolgáltatásait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara: a tápanyaggazdálkodásiterv-készítési szolgáltatás mellé a jövőben laboratóriumi talajvizsgálatot is kínál egyelőre öt megyében. Az ehhez szükséges hátteret a Kaposvári Egyetem (KE) biztosítja.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a NAK Nonprofit Kft.-n keresztül – 2015 óta kínálja tápanyaggazdálkodásiterv-készítési szolgáltatását, amely a hazánkban elérhető legszélesebb talajvizsgálati és tápanyag-ellátottsági besorolásokat alkalmazó, a Magyar Tudományos Akadémia által fejlesztett Pro Planta szoftver adatbázisára támaszkodva működik.

A szolgáltatás népszerű a tagság körében, a NAK eddig közel 70 ezer hektárra készített ilyen tervet.

Mint ismert, a nitrátérzékenyen területen műtrágyát használó gazdálkodóknak, a Vidékfejlesztési Program agrár-környezetgazdálkodási kifizetés szántó és ültetvény tematikus előíráscsoportban részt vevő, illetve a VP ökológiai gazdálkodás támogatásban részesülő termelőknek kötelező minden évben tápanyag-gazdálkodási tervet készíteni. Az ökológiai gazdálkodás kivételével a tervet talajvizsgálati eredményekre kell alapozni, amelyet ötévente szükséges elvégezni.

Az arra kötelezett gazdálkodók a e terv hiányában szankciókra számíthatnak.

– A NAK a tápanyaggazdálkodásiterv-készítési szolgáltatást öt dunántúli megyében (Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Zala) kiegészíti a laboratóriumi talajvizsgálattal. Az ehhez szükséges hátteret a Kaposvári Egyetem akkreditált talajtani laboratóriuma biztosítja – mondta el Győrffy Balázs, a köztestület elnöke a kamara és az egyetem közös szerdai, kaposvári sajtótájékoztatóján. – A Kaposvári Egyetemmel kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy NAK a jelenlegi magyarországi laborszolgáltatások piaci áraival versenyképesen, a kisebb mezőgazdasági termelők számára az egyik legkedvezőbb ár-érték arányban, viszont rövidebb határidővel nyújtja tagjainak a szolgáltatást. A talajvizsgálati szolgáltatás a falugazdászokon keresztül vehető igénybe.

A kamara a kísérleti időszakot követően, várhatóan fél éven belül dönt a szolgáltatás más megyékre történő kiterjesztéséről, ehhez keresik a Kaposvári Egyetemhez hasonlóan kedvező feltételeket biztosító laboratóriumokat.

Prof. Dr. Tossenberger János, a KE kutatásfejlesztési és innovációs rektorhelyettese elmondta: az egyetem vállalta, hogy a talajvizsgálati piacon jelenleg átlagosnak számító 60 napos határidő helyett maximum 30 nap alatt eredményt szolgáltat, ezáltal gyorsítva a tervkészítő folyamatot. Az úgynevezett szűkített- és bővített talajvizsgálati csomagokban a talajok különböző fizikai paraméterei mellett a szerves anyagok és nyomelemek mennyiségét is meghatározzák a laboratóriumban.

(NAK)

Forrás: nak.hu

2018.02.03.