Az FM a jövőben fokozottabban támogatja a természetes biológiai talajvédelmet

A magyar termőföld védelme érdekében az agrártárca a jövőben fokozottabban kívánja támogatni a talajvédelemben a természetes biológiai megoldásokat, így a baktériumos talajoltást is – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten a témáról tartott sajtótájékoztatón.

Nagy István hozzátette, hogy a módszer ismertetését az oktatási rendszerben is támogatni kívánják. Kitért arra, hogy a mikrobiális talajoltó készítményekkel környezetbarát módon javítható a talaj szerkezete, a növények stressztűrő-képessége és tápanyagellátása, így segíthetik a fenntartható termelést.

Nagy öröm, hogy ezen a területen van magyar innovatív megoldás is – utalt az államtitkár a magyar kutatók által kifejlesztett talajspecifikus talajoltó baktérium készítményekre.

Szkladányi Sándor, a Biofil Mikrobiológiai Géntechnológiai és Biokémiai Kft. ügyvezető igazgatója, a Biofil termékcsaládot kifejlesztő cég vezetője az MTI kérdésére elmondta: a cég évente több száz millió forintot fordít kutatásra. Gyakorlatilag a társaság összes jövedelmét visszaforgatják a kutatások finanszírozására. A fejlesztést 6-7 éve kezdték, és azon 30-50 szakember dolgozik. A cég múlt évi árbevétele mintegy 300 millió forint volt, duplája az előző évinek.

Pénzes Éva, a Terragro Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a termőtalajok a számítások szerint 60-70 év múlva elfogyhatnak, ha a mostanihoz hasonlóan folytatódik az intenzív mezőgazdasági termelés.

A talajromlás megállítására a talajoltás lehet az egyik megoldás. A talajoltás hektáronként 7000-8000 forintba kerül, Magyarországon a gazdálkodók 7-8 százaléka használ valamily talajoltót – mondta az ügyvezető igazgató.

(MTI)

Forrás: kormany.hu

2015.05.08.