Van, aki attól tart, hogy újra kell vetni a kukoricát

Bár a langyos csapadéknak jobban örültek volna a gazdák, a hűvös idővel párosuló eső „életmentő” volt a szántóföldi növények számára.

– Székesfehérváron és a környéken a korábban hó és havas eső formájában leesett mintegy 35 milliméternyi csapadék alig 20 centiméter mélységben nedvesítette csak át a földet, s bár jól jött a hétvégi eső is, az altalajból még mindig tekintélyes mennyiségű víz hiányzik. További, s kiadós csapadékra volna szükség– mondja a megyeszékhely határában gazdálkodó Aranybulla Mg. Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője.
Szabó Gábor a határt járva, örömmel tapasztalta, hogy az áprilisi tél megkímélte a gazdaság szántóföldi növényeit. Mivel a hőmérséklet ebben a térségben nem csökkent nulla fok alá, nem károsodott a frissen kikelt kukorica, napraforgó. Mint elmondta, hasonló időjárásra a legidősebb környékbeli gazdák sem emlékeznek. Szerintük arra volt példa, hogy répavetés idején – azaz április első napjaiban – havazott, de az sem járt a mostanihoz hasonló mértékű lehűléssel.

Az utolsó hektárokon dolgoznak a kukorica vetőgépek az Aranybulla Mg. Zrt.-ben. A gazdaság 600 hektáron termel kukoricát
Fotó: Borbély Béla
A tavaszi munkákat szerencsére nem hátráltatta a hűvösre fordult idő, a havas, esős napokat leszámítva, zavartalanul tudtak dolgozni, s így mostanra már a tavasziak 95 százalékát elvetették, kevés kukorica, s a szója vetése van hátra.
– Nemcsak a székesfehérvári gazdaságban, de a megye többi részén is jól haladnak az időszerű munkákkal a gazdák és a gazdaságok, de a hűvös idő miatt csak vontatottan kel, sőt néhány helyen még ki sem bújt a földből a már elvetett kukorica. A gazdák egy része attól tart, hogy a hideg talajban tönkre ment a vetőmag, újra kell vetni – mondja Kiss Norbert Ivó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. Szerinte is kiadós eső és langyosabb idő kellene ahhoz, hogy kellően felmelegedjen a talaj, s meginduljon a növények fejlődése.
Úgy tűnik, a megye gyümölcsösei nagyobb kár nélkül vészelték át a havas, hideg időt, de, hogy ez valóban így van-e, csak a fák letisztulása után lehet biztosan állítani.
– Napok óta járom a gyümölcsösöket, s azt tapasztalom, hogy bár fagykárt nagy valószínűséggel, nem szenvedtek a fák, de megfáztak. Szerencsére, nálunk mínusz 0,5 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, s bár felkészültünk a fagy elleni védekezésre, körberaktuk szalmabálákkal a fákat, nem kellett füstöléssel védekeznünk. Azt, hogy okozott-e, s ha igen, milyen mértékű kárt az áprilisi tél, csak később, a csészelevelek lehullása után lehet megállapítani. A legnagyobb gond az, hogy a hideg idő nem kedvezett a kötődésnek, a megtermékenyülésnek – mondja Vörös Józsefné, Magdi, az agárdi Gárdonyi Géza Mg. Zrt. igazgatója.
Nagyon bízik abban, hogy a gazdaság gyümölcsösei jól vészelték át a hideg napokat, a 338 hektáros gyümölcsös termésére ugyanis számítanak a frissen értékesítő piacok, a feldolgozók, s a külföldi – német, osztrák és keleti – vevők is.
Dávid Erzsébet

Forrás: feol.hu

2017.05.03.