Újabb forrásokat hirdet meg a kormány

Egy újabb, 40 milliárd forintos felhívással egészíti ki a kormány az agrár-környezetgazdálkodási programot, mivel az első körben voltak olyan célterületek, amelyeknél aránytalanul oszlott el a megítélt támogatás – nyilatkozta Kis Miklós Zsolt államtitkár a Magyar Időknek. A környezetvédelmi szempontok alapján gazdálkodó kertészetek 15 milliárd, míg az állattartók 25 milliárd forintos keretből nyerhetnek forrást.

Még a nyáron meghirdethetik a kertészeteknek szánt új Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) pályázatot, a cél ugyanis az, hogy a támogatói okiratokat az év vége előtt kézhez kapják a nyertesek – nyilatkozta a Magyar Időknek Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A mintegy 15 milliárd forint keretösszeggel tervezett felhívás 2017 és 2021 között biztosít forrásokat azon termelőknek, akik vállalják, hogy környezetvédelmi szempontok szerint gazdálkodnak majd. Kis Miklós Zsolt a lapnak elmondta: azért van szükség az újabb kör meghirdetésére, mivel a 2016-ban indult programban országos szinten nagyon egyenlőtlenül oszlott el a megítélt támogatás. A kertészetek esetében például a 7779 igénylőből 4209-en nyertek, vagyis a pályázók több mint 54 százaléka hozzájutott a támogatáshoz.

Ugyanakkor míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az almatermelők 80 százaléka nyert, az alföldi régiókban, köztük Heves, Csongrád és Bács-Kiskun megyében csak a gyümölcstermesztők, illetve a szőlősgazdák negyede járt sikerrel.

Ennek oka, hogy vannak olyan régiói az országnak, amelyek az objektív területi kritériumok miatt hátránnyal pályáztak, ültetvényük ugyanis nem kiemelten védett, Natura 2000-es területen van, vagy a talaj nem nitrátérzékeny, amiért pluszpont járt.
Az új pályázat elindításával ezeket az anomáliákat szeretnék kiküszöbölni, ehhez igazítva a kiválasztási kritériumokat is – jegyezte meg az államtitkár az újságnak.

Mint a Magyar Idők írja: a pályázat feltételeiről megkezdődött az egyeztetés az Európai Bizottság és a hazai szakértők között. Emellett folynak a tárgyalások az állattartóknak szánt, 25 milliárd forintos keretösszegű AKG felhívásról is. A tavaly meghirdetett és az idén elbírált környezetgazdálkodási pályázaton szintén több olyan gazdaság nem tudott támogatáshoz jutni, amelyek jelentős állatállománnyal rendelkeznek. Ezért az állattartásra szánt 25 milliárd forintot a tervek szerint úgy fogják meghirdetni, hogy csak azok nyerhessenek, akiknek jelentős állatállományuk van. Ehhez igazítják majd a pályázati kiírást és a pontozási kritériumrendszert is.

Forrás: Magyar Idők

2016.06.06.