Meghosszabbították a gazdálkodóknak az egységes kérelem benyújtási határidejét

A gazdálkodók egy héttel tovább, május 22-ig nyújthatják be szankciómentesen a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztés Hivatalhoz (MVH) az idei kérelmeiket. Az eddig benyújtott egységes kérelmek mintegy 80 %-át a falugazdászok adták be.

fm150513 3

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke arról beszélt, hogy az egységes támogatási kérelmek benyújtásának zökkenőnetessé tételében nagy szerepük van a falugazdászoknak. Az eddig beadott kérelmek közül mintegy 120 ezer kitöltésében nyújtottak segítséget. 

Annak érdekében, hogy az egyik legfontosabb ingyenes szolgáltatássukkal az idei benyújtási időszakban is hatékonyan segítsék a gazdálkodókat, a hálózat létszámát 50 fővel megerősítették, a falugazdászokat pedig egy több lépcsős képzési program keretében felkészítették – mondta a NAK elnöke.

Hozzátette: a kérelmek benyújtásával nem ér véget a falugazdászok feladata, a május-júniusi időszakban nagyon sok kérelem módosítására, kiegészítésére lesz szükség.

ZOL 0988 01

Győrffy Balázs elmondta: a NAK nem csak a falugazdászoknak, hanem minden kamarai tagnak szeretné a lehető legtöbb segítséget megadni ahhoz, hogy akár önállóan is tájékozódjanak az egyes támogatási lehetőségekről, illetve a támogatási kérelmek benyújtásával kapcsolatos technikai tudnivalókról. A Kamara honlapján közzétette a támogatásokhoz kapcsolódó rendeletek közérthető összefoglalóit, az egyes támogatási formákról szóló, szórólapszerű, rövid, egyoldalas tájékoztatókat és a részletes információkat tartalmazó gazdálkodói kézikönyveket.

A várható támogatási összegek tervezését a NAK holnapján megtalálható kalkulátorok is segítik: a 2015. évre vonatkozó támogatás kalkulátor segítségével kiszámítható a közvetlen támogatások várható összege, a zöldítés kalkulátorral pedig tervezhető az ökológiai jelentőségű területek kijelölése, valamint kiszámítható a nem teljesítés esetén kiszabandó szankció összege is.

A Kamara a kérelmek benyújtásának megkönnyítése érdekében létrehozta a beadó felület használatát bemutató, videó alapú kitöltési útmutatót. A videók az MVH-val együttműködésben készültek, amelyeken a hivatal szakembereitől közvetlenül, első kézből tájékozódhatnak az egységes kérelem benyújtásával kapcsolatos technikai információkról – tette hozzá Győrffy Balázs.

fm150513 1

Gyuricza Csaba, az MVH elnöke elmondta: az egységes kérelmeket eredetileg május 15-ig lehetett volna szankciómentesen beadni az MVH-nak, de azért, hogy a gazdálkodók számára az új rendszer alkalmazása ne okozzon gondot, meghosszabbították a határidőt. Erre az uniós szabályozás is lehetőséget ad, mivel az EU legfeljebb egyhónapos időtartamra lehetővé teszi az eredeti határidő meghosszabbítását.

Az elnök közölte: május 12-ig a múlt évihez hasonló területre, és a tavalyihoz hasonló számban igényeltek a gazdák támogatást.

A múlt évben az említett időpontig mintegy 4,3 millió hektárra, míg az idén mintegy 4,5 millió hektárra igényelt támogatást 149 ezer, illetve 154 ezer gazdálkodó, azaz ennyi kérelmet nyújtottak be, illetve volt kitöltés alatt – mondta az MVH elnöke.

fm150513 2

Elmondta azt is, mivel a beadási határidő módosul, a kérelmek szankciómentes módosításának a határideje is megváltozik június 15-re. Hozzátette, ha valaki nem tartja be a határidőket, elvonásra számíthat: a támogatás naponta 1 százalékkal csökken.

Az elnök közölte: az új struktúra 35 jogcímen teszi lehetővé a támogatás igénylését. A hivatal ezért azt tervezi, hogy visszajelez a gazdáknak május 15-től, s összefoglalja számukra, hogy milyen feltételeket kell teljesíteniük a támogatáshoz az általuk már igényelt jogcímek esetében azért, hogy az esetleges hiányosságokat még szankciómentesen pótolhassák.

Gyuricza Csaba az MTI kérdésére elmondta: a múlt évben összesen mintegy 180 ezer kérelem érkezett az MVH-hoz, az idén mintegy 170 ezer kérelem beérkezésére számítanak. A támogatási összeg 2015-ben mintegy 420 milliárd forintot tesz ki összességében. Ennek mintegy a felét, 210 milliárd forintot még várhatóan az idén megkapják a gazdálkodók.

fm150513 4

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára felhívta a figyelmet, hogy a mezőgazdasági kistermelők 500-1250 eurós éves átalánytámogatására augusztus 15-ig lehet bejelentkezni, ez az időpont nem változik.

Újságírói kérdésre az államtitkár közölte: várhatóan az igénylők mintegy 50 százaléka ezt a támogatási formát választja majd az előrejelzések szerint.

Hangsúlyozta: a támogatási előlegre – ahogy ezt a gazdák már megszokták – ez év október 16-tól számíthatnak.

Hozzátette: az egységes kérelem benyújtásához szükséges minősített vetőmagigazolások benyújtásán könnyítettek a NAK és a zöldségtermelők kérésére. Emellett a Baromfi Termék Tanács (BTT) kérésére a tavalyi negyedik negyedéves állatjóléti támogatás 2,7 milliárd forintos kifizetését szintén meggyorsítják. Így lehetőség nyílik a támogatás jövő heti kifizetésére – mondta az államtitkár.

(MTI/NAK)

Forrás: nak.hu, mti.hu

2015.05.14.