Magyarok kenyere

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai partnerként csatlakozott a programhoz.

A 2011-ben indult Magyarok Kenyere program szerdai pécsi sajtótájékoztatóján Korinek László jogászprofesszor, ötletgazda elmondta: a kezdeményezés folytatásaként ebben az évben is a Baranyába érkező lisztből sütik meg augusztus 20-ra a magyarok kenyerét és az azt jelképező több ezer cipót. 

A megőrölt liszt jelentős részét idén is a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el.

Az ötletgazda kitért arra, hogy a program az idén a Magyarok Kenyere Alapítvány, a pécsi önkormányzat és a búza összegyűjtését végző Nemzeti Agrárgazdasági Kamara partnerségében valósul meg. Újdonság, hogy a határon túli települések mellett idén minden magyarországi megyébe, karitatív szervezetek számára is juttatnak a megőrölt lisztből – emelte ki.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta: a szervezet már megalakulásának évében csatlakozott a Magyarok Kenyere programhoz, tavaly 120 tonna búza összegyűjtésével járult hozzá a sikerhez. Hozzátette: idén a Kamara már stratégiai partnerként vesz részt a program megvalósításában. „A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának gyakorlatilag tagja mindenki, akinek munkája, felajánlása nélkülözhetetlen a nemes célok eléréséhez: a búzát termesztő gazdálkodók, a gabonát megőrlő malmok, a lisztből kenyeret sütő pékségek. Így a Kamarának fontos szerepe van a figyelemfelhívásban, a program üzeneteinek eljuttatásában azok felé, akik szeretnének tenni valamit a sikerért” – mondta a NAK elnöke.

A program gyakorlati megvalósításában is komoly szerepet vállal a Kamara. A NAK minden megyében kijelölte azokat a gyűjtőpontokat – jellemzően nagyobb cégek, szövetkezetek telephelyeit –, ahová az adományozók beszállíthatják a felajánlásokat. A Kamara a megyékben ünnepélyes búzagyűjtő napot szervez, a központi, országos búzagyűjtő nap pedig augusztus 9-én lesz Szarvason, a történelmi Magyarország középpontjában. A NAK emellett minden megyében kiválasztjuk a közreműködő malmokat, pékségeket.

 

Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hogy ebben az esztendőben a kárpátaljai magyaroknak is komoly adomány jut, hiszen ott most különösen nagy szükség van a segítségre. Kitért arra: elképesztő nehézségekkel, hihetetlenül magas energiaárakkal, csaknem éhínséggel kell megküzdeniük az ott élő magyaroknak, amelyet az anyaországban nem nézhetünk tétlenül.

Böjte Csaba a sajtótájékoztatón lejátszott videóüzenetében méltatta a kezdeményezést és beszámolt arról, hogy évről évre egyre több gyermek arcára csal mosolyt a lisztből sült kenyér, fánk, palacsinta vagy éppen pizza az alapítvány árvaházaiban.

mkenyere 150701 2

Ahogy eddig, úgy idén is a szervezők minden magyarországi és határon túli magyar megyéből, településről búzaadományokat gyűjtenek, amelyeket egy ünnepélyes összeöntésen egyesítenek, a nagy mennyiségű búzát megőrölik, majd az ebből keletkezett lisztből készítik el az augusztus 20-i kenyereket az ország összes megyei jogú városa ünnepsége számára, valamint a budapesti Szent Jobb körmenetre is.

Az augusztus 20-i kenyerekhez a só idén is Erdélyből, Parajdról érkezik, a kovászt pedig a Vajdaságból, Székelykevéről kapják a szervezők.

mkenyere 150701 5

Az első évben a Pécsen elindított jótékonysági akció keretében magyarországi és határon túli magyarlakta településekről 10 tonna búza érkezett Baranyába, egy évvel később már 25 tonna, majd a harmadik évben már 100, tavaly pedig 220 tonna. A 2013-as és 2014-es komoly mennyiség annak köszönhető, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 77, illetve egy esztendővel később 120 tonna búza összegyűjtésével járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez.

A szervezők idén arra számítanak, hogy a tavalyi búzamennyiséget is meghaladó adományt küldenek majd az augusztusi összeöntésre.

Forrás: nak.hu 

2015.07.12.