Magyarok Kenyere Program: idén is várják az adományokat

Idén hatodik évébe lépett a Magyarok Kenyere Program. A jótékonysági kezdeményezés keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek. Idén az eddiginél is szélesebb körben szeretnék kiterjeszteni a jótékonysági programot a határon túli magyarlakta területekre.

Minden kezdeti várakozást felülmúlt a 2011-ben Pécsről indult Magyarok Kenyere Program, amely mostanra országhatárokon túlnyúló, nemzetegyesítő kezdeményezéssé nőtte ki magát – mondta a város polgármestere a jótékonysági program beharangozó sajtótájékoztatóján, amelynek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Baranya megyei központja adott otthont. Páva Zsolt elmondta: idén is Pécsett rendezik meg a programsorozat kiemelt eseményét, a Központi Kenyérünnepet, ahol ünnepélyes keretek között megáldják a Kárpát-medence különböző pontjairól összegyűjtött búzából készült, a magyarság összetartozását szimbolizáló kenyeret.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2011-ben karolta fel a kezdeményezést, tavaly óta pedig stratégiai partnere a Magyarok Kenyere Programnak. A köztestületnek gyakorlatilag tagja mindenki, akinek munkája, felajánlása nélkülözhetetlen a nemes célok eléréséhez: a búzát termesztő gazdálkodók, a gabonát megőrlő malmok, a lisztből kenyeret sütő pékségek, így a Kamara hatékonyan tudja segíteni a program sikeres megvalósítását az idei évben is – mondta a NAK elnöke. Győrffy Balázs hozzátette: a Kamara minden megyében kijelöli azokat a gyűjtőpontokat, ahová az adományozók beszállíthatják a felajánlásokat, emellett segíti a teljes programsorozat megszervezését. A program kedvezményezettjei idén is a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által vezetett erdélyi Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a kárpátaljai Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon, az Oltalom Karitatív Egyesület, valamint a Pécsi Jótékony Nőegylet lesznek. Mellettük a Kamara megyei szervezetei által kiválasztott segélyszervezeteknek is jut az adományokból, tavaly több mint száz ilyen szervezet részesült a felajánlásokból – mondta az elnök.

„Túlnőtt rajtunk a program” – fogalmazott Korinek László, a Magyarok Kenyere kezdeményezés elindítója. Idén az eddiginél is szélesebb körben szeretnék kiterjeszteni a jótékonysági programot a határon túli magyarlakta területekre – tette hozzá a jogászprofesszor. Korinek László elmondta: az augusztus 20-i ünnepségek kenyereihez az alapanyagok ismét a határon túlról érkeznek: a vendégkovász a felvidéki Gútáról, a só megszokott módon a székelyföldi Parajdról, valamint idén első alkalommal a víz is, amit a Tisza forrásvidékéről hozzák.

A Magyarok Kenyere program támogatottsága évről évre növekszik, 2011-ben 10 tonna, 2015-ben pedig már 440 tonna adománybúza gyűlt össze, ebből 360 tonna a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével. 

Forrás: nak.hu

2016.07.05.