Magyarok Kenyere: 23 ezer kg búza gyűlt össze

Magyarok Kenyere: 23 ezer kg búza gyűlt össze

Ünnepélyes keretek között jelképesen adták át a „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében adományozott liszt mennyiség a kedvezményezett szervezetek képviselői számára Székesfehérváron, a Megyeháza Címertermében.

A Magyar Örökség díjas program a gazdáknak köszönhetően az elmúlt 12 év alatt az egyik legszélesebb társadalmi bázisra épülő jótékonysági kezdeményezéssé vált a Kárpát-medencében.

A kenyér az élet táplálója, melyben benne foglaltatik az isteni gondviselés, a teremtő erő, a dolgos kezek munkája, az összefogás és az élet körforgása…” – mondta köszöntőjében Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, hozzátéve, hogy nehéz időszak van az agrárium mögött, hiszen a világjárvány, az elmúlt évek egyik legsúlyosabb aszálya, az energiaválság, a gazdasági kilátások romlása mind-mind sújtják az ágazatot.

„A 2022. év búzatermés mennyisége jelentősen elmaradt az előző évekhez képest. Ennek ellenére ebben az évben a 4 gyűjtőponton 235 magánszemély és 25 cég, tehát összesen 260 adományozó felajánlásaként 23.240 kg búza gyűlt össze. Ebből összesen 16.270 kg liszt készült 1kg-os kiszerelésekben.” – ismertette a megyei eredményeket Varga Imre István, a NAK Fejér Megyei Szervezetének elnöke.

A program úgy tartja össze a magyarságot, mint a kovász a lisztet, minden gazda megélhetéséért küzd, de mikor egymás segítéséről van szó, akkor minden fal leomlik és összefognak a rászorulók érdekében – hangsúlyozta ünnepi beszédében Horváth Vivien, a NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft. projektvezetője.

A nemzeti összetartozásunkat szimbolizáló esemény hangulatát Mészáros János Elek, Simándy József, Szenes Iván és Vörösmarty Mihály művészeti díjas magánénekes-presbiter előadásában tolmácsolt műsor koronázta meg. A jelképes lisztadományokat Dr. Simon László, Fejér megye főispánja a kamara elnökével, valamint a program projektvezetőjével közösen adta át a 11 kedvezményezett szervezet képviselőinek.

A magyar gazdák az idén is helyt álltak és teljesítették a vállalt feladatukat. Elvetették a kenyérnek való gabonát, learatták a búzát, megőrölték a lisztet. A Magyar Örökség Díjas program ezáltal újfent elérte a célját, és a nehéz körülmények, a kevesebb búzatermés ellenére, most is bőségesen juttat a rászorulóknak.

Forrás: https://www.szekesfehervar.hu/magyarok-kenyere-23-ezer-kilogramm-buza-gyult-ossze

2022.10.13.