Kedvező feltételek a kistermelők támogatásában: augusztus 15-ig

Az új támogatási összegekkel frissült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján található KAP kalkulátor, amely segítséget nyújt a kistermelői támogatási rendszerhez történő csatlakozásról való döntésben. A NAK különösen azok figyelmét hívja fel a várható támogatásainak újbóli kiszámítására, akik 5 hektár körüli, vagy ennél kisebb területen gazdálkodnak. Nekik érdemes lehet a kistermelői rendszerhez csatlakozniuk.

Akik viszont ennél nagyobb területtel, így 1250 eurót meghaladó támogatással bírnak, de jelezték csatlakozási szándékukat az egyszerűsített kistermelői rendszerhez, veszíthetnek támogatásukból. A kistermelői rendszerhez való csatlakozási szándék még augusztus 15-éig módosítható.

Az egységes kérelemben megadott adatok alapján pontosított várható közvetlen támogatási összegek a NAK 2015-ös támogatási kalkulátorában is elérhetőek. Ezek az összegek még mindig csak becslésen alapulnak, hiszen a végleges fajlagos összegek kiszámítására csak a helyszíni és adminisztratív ellenőrzések lefolytatását követően lesz lehetőség, amikor kiderül, hogy az igénylők közül kik a valódi jogosultak. A mostani összegek azonban már pontosabban jelzik a várható támogatást, mint a kérelmezést megelőző, modellezésen alapuló kalkulációk.

A korábbi várakozások 80 ezer kistermelő csatlakozását vetítették előre, azonban a kérelmezett adatokat vizsgálva mindezidáig meglepően kevesen használták ki a kistermelői rendszer jelentette egyszerűsítéseket: a 178 ezer kérelmezőből eddig alig több mint 49 ezren jelezték belépési szándékukat.

A Kamara éppen ezért kiemelten felhívja annak a mintegy 6 ezer kistermelőnek a figyelmét, akinek a beadott igénylési adatok alapján anyagi, vagy adminisztratív ellenőrzési előnyt jelentene a csatlakozás (támogatását felkerekítik 500 euróra), azonban belépési szándékát még nem jelezte a kistermelői rendszerbe, hogy számolja újra a KAP kalkulátor alapján várható támogatási összegét. 

Továbbá érdemes kiemelni, hogy 772 olyan gazdálkodó is jelezte csatlakozási igényét, akik számára a kistermelői rendszerbe történő belépés egyértelműen a támogatási összeg csökkenésével járna (támogatásának 1250 eurót meghaladó részét elveszíti). Őket falugazdászaink személyesen felkeresik, hogy szakértelmükkel segítsenek kiválasztani a számukra legkedvezőbb támogatási formát. A rendszerhez történő csatlakozási határidő 2015. augusztus 15. Az idei évre vonatkozóan eddig az időpontig jelezhetik a gazdálkodók kilépési szándékukat is.

A kistermelői rendszerrel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy annak, akinek az egész gazdaságra jutó közvetlen támogatása 500 euró alatt lenne (csupán 1-2 hektárral rendelkezők), nem csak adminisztratív, de anyagi szempontból is megéri csatlakozni a rendszerhez, mert támogatását felkerekítik 500 euróra. Viszont annak, akinek az egész gazdaságra jutó közvetlen támogatása meghaladja az 1250 eurót, számolnia kell azzal, hogy amennyiben a kistermelői rendszerbe belép, elveszíti az ezt meghaladó összeget, mert támogatását 1250 euróra lekerekítik.

Éppen ezért kérjük, augusztus 15-éig számolják újra, hogy milyen támogatásra számíthatnak, és a friss eredmények alapján döntsenek a kistermelői rendszerhez csatlakozásról. Az ehhez szükséges alkalmazás a frissített számokkal továbbra is elérhető a NAK honlapján. 

Forrás: nak.hu

2015.08.11.