Jó az irány: hét éve bővül a magyar mezőgazdaság

Európai összevetésben is kiválóan teljesít a magyar agrárium – jelentette ki egy kartali gazdafórumon az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György az elmúlt hét év mezőgazdaság kibocsátási értékeit elemezve elmondta: folyó áron számolva az unióban Magyarországon volt a legnagyobb növekedés
A mezőgazdasági kibocsátás 2017-ben 2 534 milliárd forint volt, a megelőző éveket figyelembe véve ez folyó áron 50 százalékos bővülést jelent.

Figyelemre méltó, hogy ez az érték az uniós országok átlagában mindössze 15 százalék volt.

A kiváló eredmények alapját a gazdák áldozatos munkája teremtette meg, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium minden rendelkezésére álló eszközzel támogatott. 2016-ban rekordtermés volt napraforgóból, repcéből és szójából, 2017-ben sokéves csúcsot döntött meg a búza átlaghozama, az árpa pedig minden idők legmagasabb átlagtermését produkálta. Az állattenyésztés oldaláról kiemelendő, hogy a tejtermelő ágazatot két éven át sújtó európai válság közepette is kitartottak a hazai szarvasmarha tartók.

A tejelő tehén állomány nem csökkent, az egy tehénre jutó tejtermelés pedig 2016-ban 7 562 liter volt, ami történelmi rekordot jelent.

Az agrár-külkereskedelem mérlege is jól alakul, miközben kivitelünk a 8 milliárd eurót is meghaladja, addig az import nem éri el a 3 milliárdot. Az agrárexport 2017-es növekedése elsősorban a gabonafélék, a növényi olajok, a tejtermékek, az olajos magvaknak valamint a szeszeszes italok emelkedő kivitelének köszönhető.

A mezőgazdasági foglalkoztatás is bővült, 2017. III. negyedévében közel 220 ezer fő dolgozott az agráriumban, ami 25 %-kos növekedést jelent a 2010-es adathoz képest.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

2018.02.03.