Falugazdász-keresővel és frissülő agrárhírekkel bővült a NAK mobilapplikációja

FALUGAZDÁSZ-KERESŐVEL ÉS FRISSÜLŐ AGRÁRHÍREKKEL BŐVÜLT A NAK MOBILAPPLIKÁCIÓJA

Megújult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara okostelefonos alkalmazása. Az őstermelői adatok lekérdezését lehetővé tevő applikáció országos falugazdász-keresővel és folyamatosan frissülő agrárhírekkel bővült.

Immáron folyamatosan frissülő mezőgazdasági, élelmiszeripari és vidékfejlesztési híreket is szolgáltat a NAK mobiltelefonos applikációja, valamint az országos ügyfélszolgálati, falugazdász-hálózatot működtető kamara több mint 600 falugazdásza is könnyen elérhető az alkalmazás segítségével. Az applikáció a felhasználóhoz legközelebbi irodákat is megjeleníti, továbbá egy kattintással az útvonaltervezésben is segít, illetve szintén egy gombnyomással felhívható a kívánt falugazdász. Mindennek azért is nagy a jelentősége, mert nemrégiben kezdődött meg az egységes kérelmek 2017. évi benyújtási időszaka, ennek keretében a gazdák közvetlen támogatást, illetve egyes vidékfejlesztési intézkedések kifizetéseit is igényelhetik. A NAK falugazdászai országszerte ingyen, személyesen segítenek a gazdálkodóknak a kérelmek beadásában, az applikációval gyorsabban és egyszerűbben egyeztethető velük időpont. A NAK hagyományosan évente mintegy 130 ezer gazdálkodó egységes kérelmének benyújtásában segédkezik, tavaly hozzávetőlegesen 150 milliárd forint közvetlen támogatás igénylésében működött közre.

A NAK által 2016 őszén elindított mobiltelefonos applikáció az őstermelőktől vásárlóknak is nagy segítséget nyújt. Segítségével a vásárló vagy az üzleti partner le tudja kérdezni az őstermelő nevét, ellenőrizheti, hogy érvényes és hatályos őstermelői igazolvánnyal rendelkezik-e. Ezt a funkciót ez idáig már több mint harmincezren használták. Az applikáció egyebek közt kilistázza az őstermelő által termesztett növények és az általa vadon gyűjthető termékek körét, továbbá azt is, hogy milyen állatokat tart, illetve milyen növényi és állati eredetű termékeket értékesíthet. Ezek mellett a vásárló azt is megtekintheti, hogy az eladni kívánt árut valóban az őstermelő termelhette-e. Az őstermelői adatokat kétféle módon lehet lekérdezni okostelefonnal. Mobilinternet-kapcsolat esetén a hétjegyű igazolványszám beütésével, amelyet az őstermelőknek kötelezően fel kell tüntetniük az árusítás helyszínén, vagy – NFC-kompatibilis okostelefon esetén – a készülék őstermelői kártyához közelítésével, ebben az esetben nincs szükség internetkapcsolatra.

A megújult alkalmazás „Nemzeti Agrárgazdasági Kamara” néven érhető el a szoftveráruházakban: androidos készülékekre, valamint iOS eszközökre. Az okostelefonnal nem rendelkezők az applikáció kínálta funkciókat a kamara internetes portálján (www.nak.hu) is elérhetik.

Forrás: nak.hu 

2017.04.25.