Blokád alá vették az utat a demonstráló gazdák Brüsszel és Luxembourg között

A tej, valamint egyes húsfélék erősen nyomott ára miatt elégedetlen gazdák kezdtek traktoros forgalomakadályozó demonstrációt a dél-belgiumi Arlonnál, a Brüsszelt és Luxembourgot összekötő autópályán – jelentették a belga rádióállomások. Előző éjjel a Liege-i repülőteret vették blokád alá a tiltakozók. Ott összetűzések is voltak a rendőrséggel.

Az EU-országok mezőgazdasági miniszterei szeptember 7-én rendkívüli ülést tartanak Brüsszelben a tejpiaci válság miatt – közölte kedden az Európai Bizottság. 

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény nem hivatalos jellegű konzultációkat folytat egyes uniós tagállamokkal. Egy brüsszeli szóvivő szerint az Európai Bizottság szükségesnek tartja a „tisztességes árak” biztosítását a tejtermelőknek, részletekbe azonban nem bocsátkozott azt illetően, hogy milyen árszintet tekintene Brüsszel tisztességesnek. Azt mindenesetre elismerte, hogy a termelők pozíciója javításra szorul.
Az Európai Bizottság szerint a tejpiaci válság egyik oka a csökkenő kereslet a nagyon jelentősnek számító kínai exportpiacon. Tovább rontott a helyzeten az EU-országok mezőgazdasági termékeivel szemben érvényesített orosz embargó. 

A brüsszeli testület ugyanakkor úgy véli, hogy a tejpiac kilátásai hosszú távon jók.

Belga tejtermelők tejet engednek egy tartálykocsiból egy bethane-i gyár előtt az üzemnél rendezett tüntetésükön 2015. július 30-án. A termelők az alacsony felvásárlási ár ellen tiltakoznak. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Az unióban ez év elején szűnt meg a tej termelési kvótája, amivel kapcsolatban többek már előzetesen is aggályuknak adtak hangot. Az európai tejtermelők ernyőszervezete szeptember 7-én, a rendkívüli agrárminiszteri tanácskozás napján demonstrációt szervez Brüsszelben, követelve olyan uniós válságmechanizmusok életbe léptetését, amelyek legalább a termelői költségeket fedező tejárakat eredményeznek. A belga termelők egy része azonban a jelek szerint nem kíván várni szeptemberig azzal, hogy kifejezésre juttassa véleményét.

Belga tejtermelők tejet engednek egy tartálykocsiból egy bethane-i gyár előtt az üzemnél rendezett tüntetésükön 2015. július 30-án. A termelők az alacsony felvásárlási ár ellen tiltakoznak. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Francia gazdák gumiabroncsokat égetve tüntetnek a Lactalis tejipari vállalat székhelye előtt a nyugat-franciaországi Lavalban 2015. július 27-én. A tüntetők a külföldi hús- és tejtermékek behozatalának tilalmát és nagyobb állami támogatást követeltek.

Forrás: Agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság. 

2015.08.27.