Betakarításkor megnő a tűzesetek kockázata

Három év alatt több száz mezőgazdasági gép gyulladt ki a Katasztrófavédelem statisztikái szerint, zömmel a betakarítási időszakban. Régi járműveknél a sokszor javított elektromos rendszer szigetelése, másoknál a motortér közelében lerakódott por vagy bálázóknál az élettartamát túllépett csapágyazás okoz nagy kockázatot.

2013-2015 között 121 kombájn, 126 bálázó, 59 traktor és 17 traktor pótkocsi szálas rakománya égett le illetve el, ezen felül több száz hektár mezőgazdasági terület, lábon álló gabona vált géptűz áldozatává. A Katasztrófavédelem tanulmánya szerint a mezőgazdasági betakarítási munkálatoknál a hőmérséklet, a vegetáció nedvességtartalma, valamint a gépek okozta kockázat összeadódik.
Húsz évnél idősebb járművek esetében jellemző, hogy az elektromos rendszer többször javított vezetékeinek szigetelése el­öregedett, az üzemszerű rezgésektől a vezetékek megkoptak, el­töredeztek és ez lehetőséget biztosíthat egy esetleges zárlat ki­alakulásához. Ugyancsak jellemző az, hogy a motortér közelében lerakódott por gyullad meg és onnan továbbterjed a tűz a gumira és műanyag alkatrészekre. De az „elfáradt” csapágyazás is kockázatot jelent, főképp a bálázóknál. 

Forrás: nak.hu

2016.07.05.