A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segít az egységes kérelmek beadásában

Javában zajlik az egységes kérelmek benyújtásának időszaka, amelynek keretében a magyar gazdák több mint 30 féle agrártámogatást igényelhetnek, beleértve az állatok után járó támogatásokat is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az eddigi szolgáltatásai mellett már videó-alapú kitöltési segédlettel is támogatja a pontos, határidőre történő kérelembeadást.

A NAK számos eszközzel, szolgáltatással segíti a gazdákat abban, hogy az egységes kérelem beadását időben és pontosan el tudják végezni. A Kamara falugazdász-hálózatán keresztül ingyenesen segíti a gazdálkodókat a támogatási kérelmek benyújtásában. A pontos kitöltés érdekében a falugazdászok részletes képzéseken vettek részt az egységes kérelemhez kapcsolódóan.

Sokan vannak azonban, akik saját maguk nyújtják be a támogatási kérelmet. Jelenleg, a közelgő május 15-i benyújtási határidő ellenére a mezőgazdasági területek egy jelentős részén még nem kezdődött el az egységes kérelmek beadása. Mivel a beadó felület idén nagy mértékben átalakult, ezért a Kamara további fejlesztésekkel nyújt segítséget azoknak, akik önállóan szeretnék kitölteni a kérelmet.

Ennek érdekében hoztuk létre a kérelembeadó felület használatát bemutató, videó alapú kitöltési útmutatót, amelynek segítségével gyorsan és hatékonyan lehet a kitöltéssel kapcsolatos információkhoz jutni. 

A videók a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH) együttműködésben készültek, amelyeken az MVH szakembereitől közvetlenül, első kézből tájékozódhatunk az egységes kérelem benyújtásával kapcsolatos technikai információkról. A videók a NAK honlapján, a http://ekvideok.nak.hu linken érhetők el.

A NAK honlapján (www.nak.hu) a támogatás-igényléshez kapcsolódó technikai információkon túl az egyes jogcímekhez kapcsolódó háttérinformációk is megtalálhatók: jogszabály-összefoglalók, rövid, egyoldalas tájékoztatók és részletes információkat tartalmazó gazdálkodói kézikönyvek. 

A gazdasági tervezést kalkulátorok is segítik: a 2015. évre vonatkozó támogatás kalkulátor segítségével kiszámítható a közvetlen támogatások várható összege (SAPS, zöldítés, fiatal mezőgazdasági termelőknek járó támogatás, termeléshez kötött támogatások), a zöldítés kalkulátorral pedig tervezhető az ökológiai jelentőségű területek kijelölése, valamint kiszámítható a nem teljesítés esetén kiszabandó szankció összege is.

Háttérinformáció:

A magyar agrártermelői és élelmiszeripari szektor gyakorlatilag valamennyi piaci szereplője – az őstermelőktől a gazdasági társaságokig – kötelezően tagjává váltak a 2013. március 28-án megalakult Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK). A kamara feladata az agrár- és élelmiszerágazat hatékony képviselete, versenyképességének erősítése a tagoknak nyújtott szolgáltatások bővítésével.

Forrás: nak.hu

2015.05.09.