A NAK nem támogatja az uniós mezőgazdasági források átcsoportosítását

Az Európai Farmerek Szövetsége (COPA) legutóbbi elnökségi ülésén a szervezet több kérdésben is egyeztetett vezető uniós tisztségviselőkkel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezen a fórumon is jelezte: nem támogatja, hogy az uniós források esetleges felülvizsgálata nyomán a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében mezőgazdaságra elkülönített pénzügyi keretből más intézkedésekre csoportosítsanak át forrásokat. Az ülésen egyebek közt a KAP egyszerűsítéséről, az ökológiai célterületek növényvédőszer-használati tilalmáról is szó esett.

Az Európai Farmerek Szövetsége (COPA) 2016. szeptember 22-23-i elnökségi ülésén a tagszervezetek megbeszélést folytattak Pierre Bascou-val, az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságának közvetlen támogatásokért felelős igazgatójával a Közös Agrárpolitika (KAP) egyszerűsítéséről, különös tekintettel a zöldítés követelményeire. Az igazgató röviden bemutatta a KAP eddig végrehajtott négy egyszerűsítési hullámát és a többéves pénzügyi keret félidős felülvizsgálatának agrárvonatkozásait.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) részéről Kis Miklós Zsolt alelnök – aki egyben a COPA alelnöke is – jelezte, hogy az ökológiai célterületként elszámolt termőterületekre kivetni szándékozott általános növényvédőszer-használati tilalom tervezett bevezetéséről már a KAP-reform rendeletek tárgyalása során is széleskörű vita folyt a tanácsban. Erre vonatkozóan akkor sem alakult ki politikai konszenzus, következésképp ez nem bírálható felül egy felhatalmazáson alapuló jogi aktussal. A kamara szintén jelezte, hogy a magyar éghajlati viszonyok és gazdálkodási hagyományok között kivitelezhetetlen a naptári évre szabott kilenchónapos parlagoltatási időszak. Kis Miklós Zsolt emellett kezdeményezte, hogy az Európai Bizottság mihamarabb mutassa be az ökológiai célterületként elszámolható rövid vágásfordulójú energiaültetvényekre vonatkozó úgynevezett negatív listát.

Az ülésen Martin Merrild, a COPA elnöke beszámolt a többéves pénzügyi keret félidős felülvizsgálatára vonatkozó javaslatcsomagról. Ehhez kapcsolódóan a NAK alelnöke hangsúlyozta, hogy a felülvizsgálat semmiképpen sem érintheti a KAP költségvetését. Kiemelte: a szervezet nem támogatja, hogy a mezőgazdaság részére elkülönített forrásokat bevándorlásügyi, szociális vagy bármilyen egyéb válságkezelési célú intézkedések számára átcsoportosítsák.

Az elnökségi ülésen a tagok megvitatták a júliusban közzétett közös vállaláselosztási határozatot – amelynek a mezőgazdaság is részét képezi – valamint a földhasználati és erdészeti bizottsági javaslatokat Artur Runge-Metzgerrel, az Éghajlatpolitikai Főigazgatóság igazgatójával. A Copa-Cogeca elfogadta a Bizottság mézhamisítási gyakorlatokról szóló helyzetjelentésére, az úgynevezett Koordinált Ellenőrzési Terv előzetes eredményeire vonatkozó dokumentumát.

A tagszervezetek jóváhagyták a COPA-COGECA 2017. évi költségvetését, valamint a résztvevők beszámolót hallhattak a 2016. október 5-7. között Athénban rendezendő Európai Gazdálkodók Kongresszusának előkészületeiről. 

Forrás: nak.hu

2016.10.03.