A helyi termékek seregszemléje lesz az idei OMÉK

A helyi termékek seregszemléje lesz az idei 77. Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár, amelyet szeptemberben rendeznek meg Budapesten – jelentette be a földművelésügyi miniszter a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban.

Fazekas Sándor emlékeztetett: a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 2015-öt a helyi termékek évének nyilvánította, így az OMÉK-on is helyi specialitásoké lesz a főszerep. Az árumustrán mintegy 100 ezer látogatóra számítanak a szervezők – tette hozzá.

A kiállítás rendezői a különböző régiók sajátosságait figyelembe véve állítják fel a standokat, ezzel is hangsúlyozva egy-egy térség – legyen az határon belül vagy túl – termelési hagyományainak, kínálatának különlegességeit.
Fotó: Pelsőczy Csaba

Az agrártárca vezetője kitért arra, hogy az árubemutatókon kívül az érdeklődőket szakmai programok is várják a rendezvény öt napja alatt. Az esemény agrárdiplomáciai szempontból is jelentős lesz – mondta Fazekas Sándor.

Az OMÉK-ot szeptember 23-27. között rendezik meg a Hungexpo budapesti vásárközpontban.
Fotó: Pelsőczy Csaba

A helyettes államtitkár megemlítette: a megújuló ország-promócióban a jó minőségű turisztikai attrakció, valamint a gasztronómia és a bor egymást kiegészítve jelennek meg. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a belföldi turizmus 72 százaléka vidékre irányul, így a vidék megtartó erejét a belföldi utazók táplálják leginkább. Évente körülbelül 12 millió vendégéjszakát adnak az országban a magyar vendégek, ami az összes kereskedelmi vendégéjszaka mintegy 50 százalékát jelenti. Az OMÉK a vendégváró vidéki Magyarországnak ad otthont Budapesten.

Lipcsey György, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese azt tartotta fontosnak, hogy a rendezők nagy hangsúly helyeznek az élelmiszeripari mikro-, kis- és közepes élelmiszeripari vállalkozások bemutatására.

Az OMÉK-ra az idén mintegy 800-900 kiállítót várnak a szervezők, szemben a két évvel ezelőtti 600-700 kiállítóval. A helyi termelők száma pedig mintegy 600 lesz az idén az OMÉK-on, míg az előző kiállításon 400-an voltak.

Fazekas Sándor az MTI kérdésére elmondta: az FM csak szakmailag támogatja a kiállítást, mivel a megrendezés költsége a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésében szerepel. Ruszinkó Ádám ehhez hozzátette: az idei OMÉK megrendezése mintegy 1,3 milliárd forintba kerül. Agrármarketingre az idén 1,8559 milliárd forintot lehet fordítani – mondta Lipcsey György.

A kiállításról bővebb információ az omek.itthon.hu oldalon található.

(MTI)

Forrás: kormany.hu

2015.05.05.