130 sikeres pályázat – több milliárd forint Fejér megyében

Fejér megye – A megye 69 települése összesen 130 sikeres pályázatot tudhat magáénak. A településfejlesztési csomag 14,4 milliárd forint támogatást jelent – és a pályázati időszak még nem zárult le.

Egy sajtótájékoztató keretében jelentették be tegnap az országgyűlési képviselők és a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke azokat a fejlesztéseket, melyekre a különböző Fejér megyei települések sikerrel pályáztak. A 106 megyei településből – a megyei jogú városokat nem számítva, hiszen számukra más forrás biztosított – 69 település pályázatát fogadta el a megyei önkormányzat és a Nemzetgazdasági Minisztérium mint két döntéshozó. Mindez 130 sikeres pályázatot jelent, a Fejér Megyei Kormányhivatal helyi foglalkoztatási együttműködésével (Gárdony, Martonvásár, Enying és Sárbogárd Járásban) pedig 134-re nő az elfogadott pályázatok száma.

– A megyék 2012. január 1-jével a területfejlesztési feladatokat is megkapták. A hosszú tervezőmunka Varga Gábor és Törő Gábor országgyűlési képviselők vezetésével indult, amely alapján megszületett a koncepció, majd a konkrét településbeli forrásokhoz rendelés – mondta Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, majd kiemelte: – Ez a támogatás már csak azért is nagy jelentőségű, mivel felmértük a településen élők, így a polgármesterek, civil szerveztek, egyházak, gazdasági- és agrárkamarák igényeit is.

Azok, akik nem nyújtottak be pályázatot, valamint azok, akiknek a kérelmét elutasították, a közeljövőben még igényelhetnek támogatást. – Az elkövetkező hónapokban még mintegy 20 milliárd forint kihelyezésére lesz lehetőség a különböző településeken ebből a forrásból. Hasznos tudni, hogy a döntéshozók elsősorban azokat a pályázatokat támogatták, amelyek a megye területfejlesztési koncepciójával összhangban voltak – emelte ki az elnök.

Ragó Pál alpolgármester, Varga Gábor országgyűlési képviselő, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Törő Gábor és Tessely Zoltán országgyűlési képviselők (b-j) Fotó: Szanyi-Nagy Judit
Ezt követően a képviselők röviden bemutatták az ő területüket érintő jövőbeli fejlesztéseket, és kitértek arra is, hogy az egyes térségekben hány település nem nyújtott be pályázatot, valamint azt, hogy mennyien pályáztak sikeresen és sikertelenül. Általánosságban elmondható, hogy területenként a beadott pályázatok legalább felét elfogadták.
A jövőben például százszázalékos támogatás keretében valósul meg a Csákberény-Gánt-Csákvár turisztikai kerékpárút csákberényi szakaszának megépítése, 100 millió forint értékben. Kerékpárút építésére Ercsi is sikeresen pályázott, mintegy 130 millió forint értékben, de az út fejlesztését Sárkeszin is elfogadták ehhez hasonló összköltséggel. A sárbogárdi kerékpárutat 409 millió forintból valósítják meg.

Az egészségügyi alapellátás fejlesztésére is sikeresen pályáztak több településen, így – a teljesség igénye nélkül – Móron (99,8 millió forint), Nádasdladányban (34,9 millió forint), Sukorón (24,7 millió forint), Adonyban (45,5 millió forint), Csőszön (66,1 millió forint), valamint Mezőkomáromban és Szabadhídvégen (19,9 millió forint). Mindannyian százszázalékos támogatást nyertek.

Támogatási kérelemként a zöld város kialakítása, valamint az egyes településrészek környezettudatos megújítása, fejlesztése is megjelent. E témakörben sikerrel – százszázalékos támogatási aránnyal – pályázott többek között Bodajk (199,9 millió forint), Csákvár (80 millió forint), Martonvásár (460 millió forint), Iváncsa (30 millió forint) és Enying (500 millió forint).

A támogatás keretében több helyen termelői piac épül, így Kőszárhegyen (66,7 millió forint), Kálozon (67,1 millió forint) és Alapon (67,7 millió forint) is.

Szanyi-Nagy Judit

Forrás: http://feol.hu/hirek/130-sikeres-palyazat-tobb-milliard-forint-fejer-megyeben-1832833

2017.05.02.